Assalamualaikum.
Resipi ni saya tak ingat saya dapat dari mana. Saya cari resipi ni, sebab teringin sangat nak makan yang warna-warni. Kalau beli di bazar ramadan, mahal dan kecil-kecil. Jadi, disebabkan itu saya pun carilah resipi ni. Tak susah sangat. Cuma saya takut-takut sikit sebab tak pernah masak agar-agar. Hoho.
Bahan-bahan:
1 peket agar-agar
6 cawan air
1/2 cawan susu cair
2 sudu tepung kastard
1 biji telur
Gula secukupnya
Cara-cara:
Masak agar-agar menggunakan 6 cawan air.
Bila agar-agar dah larut, masukkan susu, telur dan gula. Masukkan tepung kastard.
Kacau sehingga agar-agar mendidih.
Tapis, masukkan ke dalam bekas atau loyang.
Titikkan pewarna dan lorekkan.
Sejukkan dan boleh disimpan dalam peti ais.
p/s: Saya tak tahu apa fungsi telur tu. Tapi, saya rasa kalau tak guna telur pun boleh.
Boleh juga kalau nak letak cincau atau cendol ;) |
No comments:
Post a Comment